By 英会話スクールチーム

2021年 03月 26日 08:03

bread

ブリティッシュ・カウンシル英会話スクールで教える講師David Cruseによる外出自粛の期間の気づきについての記事の投稿です。Davidは、大人向け英語コースmyClass等を担当する講師です。

English follows Japanese.

この1年、新型コロナウィルスの影響で世界中で多くの命が失われ、多くの人が仕事やライフスタイルの変更を余儀なくされました。私は幸運な一人で、緊急事態宣言の中でも受講生にオンラインで教え続けることができましたし、大変だった年にもかかわらず、仕事を通じて新しいことを学び、何百人もの人々とつながりを持つことができました。

ここでは、私が学んだスキルの話をしたいと思います。これは言語学習に関する話ではありませんが、私が学んだ教訓の多くは英語学習にも応用できると思います。

さて、私は何を学んだのでしょうか?

パンを焼くことです。

去年の今頃、私は新しいオーブンを買って、初めてパンを焼きました。かなり失敗してしまい、キッチンを汚してしまったこともあります。正確な時間や量を気にしていたストレスは今でも覚えています。それから1年が経ち、私のパン作りの「流暢さ」は本当に向上したと言えるでしょう。映画を観ながら、レシピなしでパンを作ることができますし、いつも中はソフトで表面は硬い美味しいパンができあがります。

振り返ってみて、この1年で得られた6つの教訓を紹介したいと思います。

1. 定期的に挑戦し続けること。

この1年間、ほぼ毎週日曜日の夜にパンを作ってきましたが、その数は約50回。これは、私が学んだ最も重要な教訓です。1つのパンを焼くのに3時間もかけたくないと思ったときでも作り、最終的には美味しい結果を得ることができました。 

2.利用可能なリソースを活用する。

初期の段階では、YouTubeをよく利用しました。また、レシピブログを見たり、疑問に思ったことをGoogleで 検索したりしました。特に、形を整えたり折ったりする技術は、詳しく調べなければわからなかったと思います。

3. 人とつながる。

私の友人の一人も、同じ時期にパン作りを始めました。最初の頃は頻繁にメッセージを交換し、ヒントを交換したり、成功や失敗の写真を送ったりしました。たくさんのことを学び、それがモチベーションになって、パン作りが毎週の日課になるまで続けることができました。

bread

 

4.失敗から学ぶ。

パン作りは言語習得に比べてはるかにシンプルですが、それでも考慮すべきことはたくさんあります。材料は、小麦粉、水、油、イースト、塩で、それぞれが大きな違いをもたらします(量、種類)。また、部屋の温度や湿度、こねる時間、1回の発酵ごとにパンを置いておく時間、形の整え方、オーブンの温度、焼き時間、オーブンのどこで焼くか・・・これら一つ一つが私にとっては学びの要素でした。最初の頃は、大きな失敗をしていました。パンの内側が生焼けになっていたり、ほとんど膨らまなかったり、膨れ上がりすぎてオーブンの上に触れて焦げてしまったりしました。今でもパンを作るたびに新しいことを学んでいます。  

5. 実験することを恐れないでください。

いろいろな形、粉、割合、大きさ、トッピング、時間、オーブンの温度...これらの実験はすべて私にとって学びの経験となりました。今ではいつも「おいしい」パンを作っていますが、それでも毎回実験して新しいことを学んでいます。 

6. 学ぶことで、思いがけない方法で学ぶことができる。

私は昔から料理が好きでしたが、それを「スキル」だとは思っていませんでした。一部の人だけが持っていて、他の人は平凡だという「才能」のようなものだと感じていました。簡単なレシピに従ったり、試しに作ってみたりするだけで満足していました。今年になるまでは、あまりお菓子作りをしたことがなく、作ったものは「食べられる」ものでしたが、特筆すべきものではありませんでした。しかし最近では、クッキー、ビスケット、ペストリー、ブラウニー、ケーキ、ベーグルなどのパンなどを焼いています。どれもとても美味しくできました。1年間、毎週のようにパンを焼いてきたことで、技術や知識が身につき、それを他の種類のパン作りにも生かすことができたのだと実感しています。

言語の習得はパン作りとは違います。週に一度、Netflixを見ながらできることではありません。でも、あの時、週に3時間でも日本語の学習に費やしていたら、どんな成果が得られただろうと思います。 

 皆さんも私がパン作りで やったようなことを英語学習でもぜひ応用してみてください。来年の今頃は、目標に近づき、全く新しいチャンスの世界が広がり成長した1年を振り返っているかもしれません。  飯田橋のブリティッシュ・カウンシルに受講生の皆さんが戻ってくるのを楽しみにしています。

Learning lessons in the state of emergency 

The past year has brought terrible loss of life throughout the world and has also forced so many of us to change our work and lifestyles. I’ve been one of the lucky ones, able to continue to teach students online in the state of emergency and, in a year of tragedy, learn new things and connect with hundreds of other people through my job.  

Here, I’d like to share the story of a skill I learnt. Although, it’s not a story about language learning, I think many of the lessons I learnt can also apply to learning English.  

So, what did I learn?    

To bake bread.  

This time last year, I bought a new oven and baked my first loaf. It was pretty bad and I made a big mess in my kitchen – I can still remember the stress of worrying about accurate timings and measurements. A year later, you could say my breadmaking ‘fluency’ has really improved! I can make a loaf while watching a movie, without any recipe, and it always turns out soft, crusty, and delicious. 

Looking back, I would like to share six lessons from a very bready year.  

1. Keep trying and try regularly.

I have made bread almost every Sunday evening for a year – that’s around 50 tries. This is the most important lesson I learnt. Even when I didn’t feel like putting aside three hours to bake a loaf, I did it – and ended up with a delicious result.   

2. Use the resources available.

In the early stages, I used YouTube a lot. I also looked at recipe blogs and Googled the answers to my questions. In particular, I learnt shaping and folding techniques that I wouldn’t have been able to grasp without studying it more detail. 

3. Connect with others.

One of my friends also started baking bread at the same time. Early on, we messaged each other quite often, exchanging tips and sending pictures of our successes and failures. I learnt a lot, and it kept me motivated to keep going until making a loaf of bread was part of my weekly routine. 

4. Learn from your mistakes.

Although bread-making is much simpler than learning a language, there are still so many things to consider. The ingredients are flour, water, oil, yeast and salt – each of these makes a huge difference (how much? what kind?). And there’s also the temperature and humidity of the room, how long you knead it, the length of time you leave the bread for each prove, how you shape it, the temperature of the oven, the baking time, where you bake it in the oven … Each of these was a learning curve for me. At the beginning, I was making big mistakes – sometimes the inside of my bread was raw, or it hardly rose at all, or sometimes it rose so high it would touch the top of the oven and burn. I’m still learning something new with each loaf.   

5. Don’t be afraid to experiment.

I tried different shapes, different flours, different proportions, different sizes, different toppings, different timings, different oven temperatures … all of these experiments were learning experiences for me and, although I always make a ‘good’ loaf of bread now, I still experiment and learn something new each time.  

6. Learning helps you learn in unexpected ways.

I’ve always enjoyed cooking, but never really thought of it as a ‘skill’ – maybe more of a ‘gift’ that some people have and the rest of us will always be mediocre. I was content to follow some simple recipes or make some tried-and-tested meals. I’d never really baked much before this year, and what I had baked was ‘edible’ but not something to write home about. Recently, I’ve found myself baking cookies, biscuits, pastries, brownies and cakes, and other kinds of bread like bagels. All of them have turned out very well. I’ve realised that, through the experience of baking bread every week for a year, I’ve developed skills and knowledge that I’ve transferred to other kinds of baking – without even trying. 

Learning a language isn’t like baking bread. It’s not just something you can do once a week while watching Netflix. However, I do wish I’d spent three hours a week on my Japanese learning in that time; I wonder what I could have achieved.  

As we look forward to welcoming students back to the British Council in Iidabashi, I hope you can start doing what I did with bread – with your English! This time next year, you might be looking back at a year of progress that has brought you nearer your goal and opened up a whole new world of opportunity.